Menu
Obec Jesenské
Obec Jesenské

100 rokov futbalu v Jesenskom

V roku 2022 sme oslávili sté výročie založenia miestneho Futbalového klubu Jesenské.

Oslava prebehla počas Dňa obce Jesenské, s celodeným programom pre futbalových fanúšikov a ich rodiny. Všetky tímy, od najmenších po najväčšie mali možnosť ukázať svoje schopnosti na ihrisku.

Lákadlom dňa bol DAC Legendary južného Slovenska 40+.

DAC Legendary

 

V tomto roku vyšla knižná publikácia s názvom: 100 rokov futbalu v Jesenskom, ktorá sumarizuje príbeh Futbalového klubu Jesenské.  Autorom knihy je György Máté.kniha

 

Ďalej budeme citovať z jeho knihy a použijeme 
z  nej zozbierané obrázky.

 

 

 

„Malý futbalový klub s veľkou minulosťou“

„Písal sa rok 1922, keď Telovýchový club Feledince / Feledi Torna Club, odohral svoj prvý oficiálny futbalový zápas.

Je potrebné poznamenať, že existujú informácie, podľa ktorých futbal v obci sa už hral aj o celé desaťročie skôr. Hovorilo sa, že už od roku 1912 sa odohralo viac futbalových stretnutí, lenže tieto zápasy je možné považovať skôr za zábavu ochotníkov-nadšencov, ako o skutočné športové zápasenie.“

začiatky

„Existuje miestny zdroj z roku 1962, v ktorom sa spomína na oslavy 50. výročia vzniku Telovýchovného clubu Feledince / Feledi Torna Club, opierajúc sa o výpovede v tom čase ešte žijúcich niekdajších futbalistov.

V tom zrdoji sú spomenuté aj ich mená.50 rokov

hráči

 

 

 

aj ďalší hráči: 

František Bartha, Ladislav Hupka, Viktor Hupka, František Géka, Ján Kruppa, Dezider Perjéssy“

„Farby oddielu boli biela a modrá, ktorá farebná kombinácia, až na krátke časové obdobia, sa zachovala dodnes... Samozrejme podmienky v tom čase boli ešte na veľmi primitívnej úrovni. Hráči nemali športovú výstroj, nastupovali vo vlastnej obuvi a v tričkách. V začiatkoch sa konfrontovali len medzi sebou, ale postupne sa začali pribúdať aj zápasy s cudzími súpermi, dokonca aj na ich ihriskách.

Podľa jednej, dnes už neuveriteľnej príhody na zápas s Tornaľou sa vydali pešo. Cesta tam trvala deň a späť takisto!“

„Tesne po ukončení svetovej vojny, po postupnej normalizácii života, sa pomaly prebúdza aj futbal.

futbal 1950-1960

V roku 1946 nadsenci založili novú telovýchovnú jednotu pod názvom Sokol. Okrem futbalu krátkodobo existoval aj oddiel stolného tenisu, volejbalu, šachu a dokonca aj ľadového hokeja! Majster  Okresu
Začalo sa obdobie, keď šport sa dostáva do popredia, kedy aj v tej najmenšej obci nachádzame aspoň futbalové ihrisko.Nedeľnajšie majstrovské futbalové zápasy patrili k pripodzenému dedinskému životu, keď futbal ponúka obyvateľom stabilný program a zábavu.

Majstrovské súťaže v novom štáte sa organizujú úplne iným spôsobom ako v predvojnovom období. V roku 1950 náš futbalový oddiel je zaradený do III. triedy okresného majstrovstva, spolu s Hajnáčkou, Šídom, Rimavskou Sečou, Gortvou, Chrámcom, Čížom, a Blhovcami. Jednoznačne môžme vyhlásiť, že futbal v obci napreduje, futbalisti lámu rekordy a každým rokom sa dostávajú čoraz výššie v tabuľke.

„V osemdesiatich rokoch síce môžeme pozitívne hodnotiť, že bola dokončená krytá tribúna na starom ihrisku, ale problémy okolo klubu narastali.
Ako sa uvádza v správach v tlači a v spomienkach ľudí, veľké miestne spoločnosti, ktoré podporovali futbal, sa presťahovali do Rimavskej Soboty, finančné problémy sa zväčšili a talentovanejší hráči začali hrať v iných tímoch. Mužstvo sa pokúšalo o úspech v tejto novej, skromnejšej forme, ale po sérii neúspechov, bol klub v roku 1985 rozpustený.
O štyri rokov neskôr, v roku 1989, sa futbal začacl obnovovať vo forme mládežníckeho mužstva. Jesenské malo opäť tím, aj keď nie dospelé mužstvo. V majstrovstvách vekových kategórii dosahovali mladíci stále lepšie výsledky.
V roku 1993 sa mužstvo dospelych opäť zapojilo do okresného majstrovstva IV. triedy.
Podľa kronikára to iniciovali štyria “fanatickí futbaloví fanúšikovia“, a to Tomáš Tóth, Ernest Lakatos, Nándor Holek a “vedúci hlas“ Ladislav Štavina.“

nová aera

 

Ďalšie zozbierané fotografie od Györgya Mátého si možete pozrieť v galérii.

 

 

 

 

Obec

  KomPaS s.r.o.,r.s.p.

KomPaS s.r.o., r.s.p.

Komunálny Podnik a Služby
Obec Jesenské

ZBER ODPADU 2024

triedený zber 2024 Typ: PDF dokument, Velkosť: 706.22 kB

triedený zber 2024

Mapa

mapa

Jesenské mapa 2

Univerzálny prekladač

Preklad (translations)

Fotogaléria

Náhodný výber z galérie

Počasie

dnes, sobota 27. 4. 2024
slabý dážď 16 °C 7 °C
nedeľa 28. 4. takmer jasno 21/8 °C
pondelok 29. 4. takmer jasno 24/10 °C
utorok 30. 4. jasná obloha 22/11 °C

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.